Exploratie   EXpositie    P         L         O         S         I         T         I         E

 

 

 

 

 

 

 

Français/
EnglishHome

Concept

Data

Foto's

Reacties

Organisatie

Contact

Anja
Crommelynck 

 

 

Explositie brengt twee uitersten samen: de duistere, vochtige en onbehouwen grotomgeving waar speleologen zich uitleven in fysieke inspanning en klauterwerk en de zweverige droomwereld van de beeldende kunst. De zoektocht naar het transcendente van materie en gelaagdheid, kleur en ruimte en de zoektocht naar het fysisch onbereikbare, vinden elkaar op dezelfde plek. Lichamelijke inspanning verandert de waarneming en bijna abstracte verbeeldingen van de werkelijkheid geven de duistere ruimte een verbazend perspectief.

Explositie is een "beeldend" parcours dat verloopt doorheen gangen, langs touwen, over en onder rotsblokken, wandelend, kruipend, schuivend en hangend. De betekenis van het concept 'ruimte' wordt herontdekt. De kunstwerken gaan de confrontatie aan met hun omgeving. Ze zijn soms moeilijk te vinden, verscholen achter rotsformaties en soms prominent aanwezig in een ruime ondergrondse zaal, soms subtiel verlicht, soms onzichtbaar zonder de eigen verlichting van de individuele bezoeker.

Explositie nodigt uit tot een extreem intense belevenis, zowel voor speleologen als voor de meer avontuurlijk aangelegde "grotleken". Speleologen zullen zelfstandig hun weg vinden door minimale aanwijzingen, subtiele lichtpartijen en door het volgen van touwen. Niet-speleo's daarentegen zullen in hun tocht van nabij begeleid worden door een ervaren gids. Voor speleologen zal Explositie de grotervaring letterlijk en figuurlijk in een volledig nieuw en confronterend licht plaatsen en in één haal een verrassende brug slaan naar de ogenschijnlijk ver van hun gekende milieu verwijderde wereld van de kunst. Voor niet speleo's komt er nog veel meer bij kijken. Een eerste grottocht is voor iedereen anders maar altijd een bijblijvende ervaring. Fysieke inspanning en opwinding beïnvloeden de perceptie. De aanwezigheid van kunstvormen kan dan zowel rustgevend (als element van erkenning) of bevreemdend (weggehaald uit de normale context) werken.

Download hier het plannetje met uitleg: gids
Of werp hier een blik op de prijslijst